Med pastový
Pastový med je vyráběn z prvních jarních medů ihned po vytočení. Tyto medy jsou v převážné většině květové a mají vysoký obsah glukózy, jednoduchého cukru, který po několika dnech vytváří krystaly, vinou kterých med velmi rychle krystalizuje.
Pastování je řízená krystalizace, kdy se mechanicky (např. míchadlem upevněným na vrtačce) vytvářejí během několika minut velmi jemné krystalky medných cukrů. Vzniká tak sádlovitá konzistence trvalého charakteru. Takovýto med se mnohem lépe zpracovává (např. maže na chléb).
Krystalizace medu je naprosto přirozeným přírodním procesem. Řízenou krystalizací – pastováním včelař předchází snížením možností uplatnění medu pro konzumenta. Ve skandinávských zemích a v některých státech západní Evropy je pastovaný med více oblíben než běžný med.
Pastový med má velmi mnoho předností:
- Je z prvních jarních nektarů plných síly, z těch nejkrásnějších a nejvoňavějších květů
- Nezkrystalizuje nám do „kamenné“ konzistence
- Není to med, který je rozhříván (přibližně 80 % medů je rozhříváno pro udržování tekuté konzistence, tím ale ztrácí některé významné látky)
- Má jemnější a vyrovnanější chuť
Poznámka: V některých výjimečných případech se může stát, že i pastový med zkrystalizuje – ztuhne. Je to vinou přítomnosti nektaru z hlohu nebo i jinými poměrně vzácnými faktory.